GULDEN BOEK SCHOOL OF ARTS KASK

Afbeelding Gulden Boek School of Arts KASK

Het gulden boek, het gastenboek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten kent een lange traditie.

Het oudste boek dateert van 1770 en kent zijn oorsprong in de Oostenrijkse periode.

Het opent met een aquarel van Pieter Norbert van Reysschoot die Karel van Lotharingen voorstelt als overwinnaar op de Rijn

De putti onderaan verwijzen naar de opleidingen binnen de Academie: architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst.

Daarop volgen de Franse, Hollandse en Belgische periode die elk op hun beurt handtekeningen met bijhorende aquarellen bevatten van vooraanstaande gasten waaronder, Napoleon Bonaparte, en Joséphine, Joseph Bonaparte, keizerin Marie-Louise, koning Willem van Oranje Nassau, koning Leopold I en koningin Louise-Marie, koning Albert I, koning Albert II en koningin Paola, koning Filip en koningin Mathilde.

Ook de laureaten van de prijs Magister Artium Gandensis, die vanaf 2010 in de School of Arts wordt uitgereikt, ondertekenen het boek.

Het tweede volume opent éénmalig in 1930, de boekband is van A.Dedecker, later wordt het aangevuld met handtekeningen van docenten, internationale gasten en graduation studenten.

Het omvat ook een tekening van Jonas Geirnaert.

Het derde volume  ontworpen door Gert Dooreman in 2012 bevat handtekeningen van graduation studenten, docenten en personeel, kunstenaar Sam Ballet maakte recent een tekening.

publicatie: 03 dec 2015

Laatste berichten