TRENDS VOLGEN: ONDERWIJSVERNIEUWING

Afbeelding Trends volgen: onderwijsvernieuwing

Voor je onderwijs- of studieopdracht wil je graag volgen wat belangrijke trends zijn op een bepaald gespecialiseerd gebied. Je hebt het druk en je kan maximum 2 uur per week vrijmaken voor bijscholen of –lezen. Hoe begin je eraan?

Stel dat je wil volgen wat de trends zijn op het gebied van onderwijsvernieuwing in het hoger onderwijs. Er zijn een achttal richtingen die je kan uitgaan als je een bepaald thema of vakgebied inhoudelijk wil volgen:

 • Collega’s
 • Vakbladen, vakorganisaties en hun websites
 • Experts op sociale media
 • Kranten
 • Wetenschappelijke tijdschriften
 • Boeken
 • Overheden
 • Onderzoeksinstellingen

Het is vaak niet nodig om steeds weer een interessante weblog of website te gaan bekijken. Je kan een RSS-feed instellen, die je automatisch op de hoogte brengt van nieuwe bijdragen. Of een site een nieuwsfeed aanbiedt, is af te lezen aan de oranje blokjes met de tekst ‘RSS’. Om feeds te lezen heb je een RSS-lezer nodig zoals Feedly (gratis). Je kopieert de link van de feed in je RSS-lezer en telkens als er iets nieuws is, krijg je een melding.

 1. Collega’s

Je geeft en krijgt tips over nieuwigheden van collega’s binnen en buiten de instelling die met hetzelfde onderwerp bezig zijn. Je ziet hen af en toe op een vergadering of studiedag, of volgt hen via sociale media.

 1. Vakbladen, vakorganisaties en hun websites

HoGent is geabonneerd op twee Nederlandstalige tijdschriften over hoger onderwijs: TH&MA (campus Schoonmeersen) en Tijdschrift voor Hoger Onderwijs (campus Ledeganck). TH&MA heeft een digitaal archief, waarvoor je de login aan de balie van de bibliotheek kan vragen. In byb Ledeganck zijn nog andere onderwijstijdschriften aanwezig, zoals Impuls, Tijdschrift voor onderwijsrecht en onderwijsbeleid, Onderwijskrant en Didactief.

Uit de VS komt The Chronicle of Higher Education. Het is een tijdschrift met nieuws en informatie over en voor het hoger onderwijs. Op de website vind je veel gratis informatie, voor het betalend gedeelte krijg je de login in de bibliotheek.

 1. Experts op sociale media

Op blogs, Twitter of LinkedIn delen een aantal onderwijsexperts nieuws of ze geven hun mening over de actualiteit.

 1. Kranten

Met onderstaande links kan je checken wat je de laatste maanden over hoger onderwijs gemist kan hebben in De Standaard en De Morgen.

Via de databank LexisNexis (https://apollox.hogent.be) zoek je in Nederlandse en andere buitenlandse kranten en magazines op “hoger onderwijs”. Voor Vlaanderen zijn Trends Magazine en Knack in de databank opgenomen.

 1. Wetenschappelijke tijdschriften

Via de databank EBSCO Academic Search Complete (https://apollox.hogent.be) kan je de tijdschriften opzoeken over “higher education”. In de topbalk vind je ‘Publications’ en vervolgens kies je ‘browsing: by subject’. Als je daar “higher education” intikt, krijg je een 150-tal tijdschrifttitels. In die lijst kan je enkele tijdschriften kiezen, waarvan je dan de inhoud van de laatste nummers kan overlopen. De Citation Reports van het Web of Science leren ons dat de volgende tijdschriften over hoger onderwijs de grootste impact hebben:

 • Active learning in higher education
 • Assessment and evaluation in higher education
 • Higher education
 • Higher education, research and development
 • Internet and higher education
 • Journal of higher education (full text)
 • Research in higher education (full text)
 • Studies in higher education

Als je van een interessant artikel niet de full text hebt, kan je die in de bibliotheek aanvragen. Deze dienstverlening is gratis. Tijdschriftartikels worden meestal binnen 24 uur geleverd.

Je hoeft niet noodzakelijk zelf steeds te checken of er een nieuw nummer is van een tijdschrift dat je interesseert. Bij de EBSCO-databanken kan je instellen dat je via e-mail of RSS de inhoudsopgaven van tijdschriften krijgt. Dat wordt Publication Alerts genoemd. Na het opzoeken van het door jou gekozen tijdschrift, klik je op het RSS-icoon. Vervolgens heb je de mogelijkheid om je te laten attenderen via RSS of e-mail.

 1. Boeken

Dit zijn alvast enkele basisboeken over onderwijsvernieuwing en hoger onderwijs:

 • John Hattie: Leren zichtbaar maken (2014)
 • Spencer Kagan: Coöperatieve leerstrategieën (2013)
 • Robert Marzano e.a.: Klaar voor de 21e eeuw (2013)
 • Robert Marzano: Wat werkt op school (2014)
 • Martin Valcke: Krachtige leeromgevingen (2016)

Ze zijn te vinden in de BYB van HoGent.

Andere interessante auteurs zijn onder meer: Jonathan Bergmann, Gert Biesta, Pedro de Bruyckere, Filip Dochy, Jelmer Evers, Andy Hargreaves, Doug Lemov, Myriam Lieskamp, Martha Nussbaum, Haim Omer, Ken Robinson, Wilfred Rubens, Pasi Sahlberg, Horst Streck en Peter Van Petegem. Sommige van hen zijn actief op Twitter of LinkedIn.

Informatie over nieuwe boeken over (hoger) onderwijs kan je via verschillende kanalen volgen.

 • Nieuwe boeken over onderwijs bij HoGent vind je voor Byb Schoonmeeren en Byb Ledeganck op Pinterest.
 • Een overzicht van alle Nederlandstalige wetenschappelijke literatuur is te vinden op Unicat, de centrale catalogus van alle Belgische hogescholen en universiteiten. Je kan in de HoGent-bibliotheek aanvragen om boeken te laten overbrengen. Deze dienstverlening is gratis.
 • Bij bol.com kan je boeken zoeken op een woordgroep (bv. hoger onderwijs) gecombineerd met een thema (bv. onderwijs en opvoeding) en sorteren op verschijningsdatum. Zo krijg je een zicht op de meest recente boeken over dit onderwerp. De site bevat ook besprekingen en tips voor boeken met hetzelfde thema.
 1. Overheden

Op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming is er een rubriek met publicaties over hoger onderwijs: http://onderwijs.vlaanderen.be/nl/publicaties-hoger-onderwijs.

 1. Onderzoeksinstellingen en steunpunten

Er bestaan enkele onderzoeksinstellingen en steunpunten die bezig zijn met onderwijsvernieuwing in hoger onderwijs. Sommige hebben een uitgebreide, informatieve website. Meestal kan je hun activiteiten of nieuws volgen via RSS of Twitter.

 • SURF: de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland.
 • JISC: de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, RSS op nieuws.
 • EDUCAUSE: Amerikaans platform voor IT- en andere specialisten begaan met de ontwikkeling van hoger onderwijs, ook op Twitter.

Dit zijn enkele Vlaamse steunpunten met een link naar onderwijsonderzoek en -vernieuwing:

 

Dit artikel is geschreven vanuit het standpunt van een informatieprofessional, met een beperkt zicht op het terrein van onderwijsvernieuwing. Bedenkingen en aanvullingen zijn dan ook welkom bij bybredactie@hogent.be.

publicatie: 02 mrt 2017

Laatste berichten