VLAAMS AUDIOVISUEEL ARCHIEF VOOR LESGEVERS

Vlaamse beeld- en geluidsfragmenten tonen tijdens je lessen is niet altijd evident. Waar je vroeger nog simpelweg uitzendingen kon opnemen op video of dvd om deze af te spelen in de klas, is dat met de komst van de digicorder heel wat moeilijker geworden. De lancering van het nieuwe platform “Archief voor Onderwijs” is op dat vlak grote stap voorwaarts. Alle Vlaamse lesgevers én leerkrachten in opleiding krijgen via deze tool nu toegang tot een uitgebreid archief met educatief audiovisueel materiaal uit Vlaanderen.

Het “Archief voor Onderwijs” is een realisatie van VIAA. Het Vlaams Instituut voor Archivering bewaart en ontsluit audiovisueel materiaal in samenwerking met partners uit de cultuur-, erfgoed- en mediasector. Voor het Archief voor Onderwijs werken ze samen met de openbare omroep VRT, regionale omroepen, musea, archieven en erfgoedbibliotheken. Het platform wil leerkrachten op een eenvoudige manier toegang geven tot audiovisueel materiaal van deze instellingen. De inhoud werd geselecteerd voor en door leerkrachten, op basis van de eindtermen en leerplannen.

In het Archief voor Onderwijs kan je uitgebreid zoeken op trefwoorden of de verschillende thema’s filteren op graad en vak. Het telt momenteel zo’n 6.000 items over meer dan 100 thema’s en zal de komende jaren stelselmatig uitgebreid worden. De video’s zijn afspeelbaar op diverse platformen (smartboard, tablet, laptop, smartphone,…). De video’s kan je knippen in kortere fragmenten en bewaren in je eigen gestructureerde collecties.De toepassing is gratis voor leerkrachten en docenten. Aanmelden is mogelijk met je lerarenkaart. Ook studenten van de lerarenopleiding kunnen toegang krijgen tot het archief, op voorwaarde dat de docent het account aanvraagt. Dit kan door een lijst met de e-mailadressen van de studenten door te sturen naar support@viaa.be.

Geïnteresseerd? Probeer het uit op https://onderwijs.hetarchief.be/.

publicatie: 12 feb 2016

Laatste berichten